specialist inbroedvrijhouden
Sinds januari 2016 bevestigen drie certificaten dat het managementsysteem van Staro voldoet aan de kwaliteitseisen die door VCA-petrochemie, ISO9001 en MVO Prestatieladder worden gesteld. We zijn daar trots op. Het managementsysteem op basis waarvan de certificaten zijn afgegeven ons om duurzaam, veilig en kwalitatief hoogstaand te werken.
In Nederland is de bescherming van natuurwaarden geregeld in de Wet natuurbescherming. Deze wet regelt de bescherming van soorten, gebieden en houtopstanden. Voor broedvrij houden is vooral categorie 1 van belang: Alle van nature in Nederland in het wild levende vogels, beschermd volgens het beschermingsregime van de Europese Vogelrichtlijn. Voor alle in het wild levende planten en dieren, ook niet beschermde soorten, geldt de zorgplicht.
Een broedende vogel mag niet verstoord worden en zijn nest en eieren mogen niet verwijderd of verplaatst worden volgens nederlandse wet- en regelgeving. Dit kan conflicten geven met geplande werkzaamheden. In een terrein dat druk bezocht wordt door honkvaste kolonievogels betekent dit een behoorlijk risico voor de voortgang van de werkzaamheden. Gelukkig staat de wet toe dat een gebied broedvrij gehouden wordt.
Opdracht
Pro Persona heeft als grote organisatie in de geestelijke gezondheidszorg meerdere groen ingerichte terreinen in eigendom. Bomen zijn een essentieel onderdeel van deze terreinen en bepalen een groot deel van de beeldkwaliteit. Om het betreden van deze terreinen veilig te houden en om te voldoen aan de wettelijke zorgplicht heeft Pro Persona aan Staro Natuur en Buitengebied opdracht gegeven om de bomen te inspecteren op veiligheid.
Aanpak
Op basis van het digitale bomenbestand en ter plaatse uitgevoerde inventarisaties heeft Staro Natuur en Buitengebied samen met Pro Persona de individueel te inspecteren bomen en bosranden bepaald. Bosranden zijn hierbij als één lijnvormig element beoordeeld. De individuele bomen en bosranden zijn vervolgens in GIS opgenomen zodat de VTA controle digitaal kon worden uitgevoerd.
Met behulp van een veldcomputer met eenvoudig in te vullen keuzelijstjes zijn de bomen en bosranden vervolgens beoordeeld op de cruciale punten voor veiligheid.
Resultaat
Na de VTA controle in het veld zijn de bevindingen verwerkt in GIS. Hieruit is eenvoudig te destilleren hoeveel bomen als attentieboom of risicoboom zijn bestempeld, welke werkzaamheden nodig zijn om het terrein weer veilig te maken en op welke termijn deze werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Verder is per boom of bosrand opgenomen wanneer de volgende inspectie plaats moet vinden. Op deze manier kan snel en efficiënt inzicht gegeven worden in de huidige situatie van de boomveiligheid op de verschillende terreinen. Staro Natuur en buitengebied heeft de GIS gegevens voor Pro Persona vertaald in Excel-tabellen en kaartbeelden zodat voor zowel managers als voor het beheer duidelijk is hoe de huidige situatie is en welke werkzaamheden noodzakelijk zijn om de risico’s met betrekking tot de bomen zo laag mogelijk te houden.