specialist inbroedvrijhouden
Sinds januari 2016 bevestigen drie certificaten dat het managementsysteem van Staro voldoet aan de kwaliteitseisen die door VCA-petrochemie, ISO9001 en MVO Prestatieladder worden gesteld. We zijn daar trots op. Het managementsysteem op basis waarvan de certificaten zijn afgegeven ons om duurzaam, veilig en kwalitatief hoogstaand te werken.
In Nederland is de bescherming van natuurwaarden geregeld in de Wet natuurbescherming. Deze wet regelt de bescherming van soorten, gebieden en houtopstanden. Voor broedvrij houden is vooral categorie 1 van belang: Alle van nature in Nederland in het wild levende vogels, beschermd volgens het beschermingsregime van de Europese Vogelrichtlijn. Voor alle in het wild levende planten en dieren, ook niet beschermde soorten, geldt de zorgplicht.
Een broedende vogel mag niet verstoord worden en zijn nest en eieren mogen niet verwijderd of verplaatst worden volgens nederlandse wet- en regelgeving. Dit kan conflicten geven met geplande werkzaamheden. In een terrein dat druk bezocht wordt door honkvaste kolonievogels betekent dit een behoorlijk risico voor de voortgang van de werkzaamheden. Gelukkig staat de wet toe dat een gebied broedvrij gehouden wordt.
In verband met woningbouwplannen in het Gelderse Oosterhout heeft Staro Natuur en Buitengebied een verstorings- en verslechteringstoets uitgevoerd. Het plangebied ligt tegen het Natura 2000-gebied Uiterwaarden Waal. In het kader van de verstorings- en verslechteringstoets is beoordeeld of de activiteiten in de realisatiefase of de gebruiksfase een negatief effect hebben op de instandhoudingdoelstellingen van het Natura 2000-gebied.
Eerst zijn de natuurwaarden binnen het Natura 2000-gebied ter hoogte van het plangebied bepaald. Daarna zijn de relevante effectfactoren bepaald en de onderzocht welke effecten de voorgenomen activiteiten zullen hebben. Gezien de ligging van de woningbouw buiten het Natura 2000-gebied betreft het hier alleen indirecte effecten. De cumulatieve effecten zijn beschreven en uiteindelijk is een beoordeling gemaakt van de effecten van de woningbouw op de instandhoudingdoelstellingen.
Uit de verstorings- en verslechteringstoets is gebleken dat de woningbouw niet leidt tot significante effecten op de instandhoudingdoelstellingen van het Natura 2000-gebied. Een vergunning in het kader van artikel 19d van de Natuurbeschermingswet is derhalve verleend.