specialist inbroedvrijhouden
Sinds januari 2016 bevestigen drie certificaten dat het managementsysteem van Staro voldoet aan de kwaliteitseisen die door VCA-petrochemie, ISO9001 en MVO Prestatieladder worden gesteld. We zijn daar trots op. Het managementsysteem op basis waarvan de certificaten zijn afgegeven ons om duurzaam, veilig en kwalitatief hoogstaand te werken.
In Nederland is de bescherming van natuurwaarden geregeld in de Wet natuurbescherming. Deze wet regelt de bescherming van soorten, gebieden en houtopstanden. Voor broedvrij houden is vooral categorie 1 van belang: Alle van nature in Nederland in het wild levende vogels, beschermd volgens het beschermingsregime van de Europese Vogelrichtlijn. Voor alle in het wild levende planten en dieren, ook niet beschermde soorten, geldt de zorgplicht.
Een broedende vogel mag niet verstoord worden en zijn nest en eieren mogen niet verwijderd of verplaatst worden volgens nederlandse wet- en regelgeving. Dit kan conflicten geven met geplande werkzaamheden. In een terrein dat druk bezocht wordt door honkvaste kolonievogels betekent dit een behoorlijk risico voor de voortgang van de werkzaamheden. Gelukkig staat de wet toe dat een gebied broedvrij gehouden wordt.
Opdracht
De vennen in het Vresselsbos herbergen bijzondere natuurwaarden die zich ondanks verzuring, verdroging en vermesting op de natste delen hebben gehandhaafd. De vennen zijn belangrijk voor flora en fauna en worden door bezoekers aan het Vresselsbos hoog gewaardeerd. Om deze reden wil Staatbosbeheer, financieel ondersteund door Provincie Noord-Brabant, het functioneren van de vennen versterken. Staro Natuur en Buitengebied is gevraagd de aanbesteding voor te bereiden en de uitvoering te begeleiden.
Aanpak
Op basis van het globale inrichtingsplan is aan de hand van veldbezoeken, gesprekken en metingen een gedetailleerd bestek opgesteld. Het venherstel wordt in twee fases uitgevoerd. De eerste behelst de kap en dunning van bos rondom de vennen. Hiermee wordt meer ruimte gecreëerd voor de vennen. Door het loofhout te bevoordelen en hoger gelegen delen te kappen wordt de inzijging van water en de toestroom van water naar het ven versterkt. Vanaf september 2016 worden ook dichter bij de vennen bomen gekapt, worden sloten gedempt en wordt er geplagd. Bij alle te nemen maatregelen wordt gewerkt volgens een ecologisch werkprotocol.
Resultaat
Door de te nemen maatregelen wordt het gebied vernat en zal een beter leefgebied ontstaan voor bijzondere flora en fauna zoals lavendelhei, klokjesgentiaan, levendbarende hagedis, heikikker en speerwaterjuffer. De vennen zijn belangrijk voor de natuur en zullen na versterking door bezoekers aan het Vresselsbos hopelijk nog hoger gewaardeerd worden dan voorheen. Na afronding van het project zal een deel van het gebied worden begraasd.
Heeft u vragen, wilt u advies over venherstel of direct een offerte aanvragen? Mail dan naar erik@starobv.nl of bel 0492 – 450 161