specialist inbroedvrijhouden
Sinds januari 2016 bevestigen drie certificaten dat het managementsysteem van Staro voldoet aan de kwaliteitseisen die door VCA-petrochemie, ISO9001 en MVO Prestatieladder worden gesteld. We zijn daar trots op. Het managementsysteem op basis waarvan de certificaten zijn afgegeven ons om duurzaam, veilig en kwalitatief hoogstaand te werken.
In Nederland is de bescherming van natuurwaarden geregeld in de Wet natuurbescherming. Deze wet regelt de bescherming van soorten, gebieden en houtopstanden. Voor broedvrij houden is vooral categorie 1 van belang: Alle van nature in Nederland in het wild levende vogels, beschermd volgens het beschermingsregime van de Europese Vogelrichtlijn. Voor alle in het wild levende planten en dieren, ook niet beschermde soorten, geldt de zorgplicht.
Een broedende vogel mag niet verstoord worden en zijn nest en eieren mogen niet verwijderd of verplaatst worden volgens nederlandse wet- en regelgeving. Dit kan conflicten geven met geplande werkzaamheden. In een terrein dat druk bezocht wordt door honkvaste kolonievogels betekent dit een behoorlijk risico voor de voortgang van de werkzaamheden. Gelukkig staat de wet toe dat een gebied broedvrij gehouden wordt.
In de Geeneindsche bossen ten westen van Stiphout ligt een aantal vennen. Voor de bebossing van het voormalige heidegebied waren dat er meer. De kwaliteit van de resterende vennen staat onder druk door verzuring, verdroging en vermesting. Tijdens de ontginning zijn de vennen en laagtes in het gebied ontwaterd door de aanleg van sloten. Deze sloten doorsnijden het gebied nog steeds en hebben een afvoerende functie voor een landbouwenclave. Aan Staro Natuur en Buitengebied is gevraagd te onderzoeken of, en zo ja hoeveel, de hoofdsloot verondiept kan worden met behoud van de afvoerende functie van de landbouwgrond.
Er zijn diverse inventarisaties uitgevoerd o.a. naar flora- en fauna, waterstanden en -kwaliteit en aanwezige leemlagen. Tevens zijn bestaande gegevensbronnen bestudeerd. Er is een grondige analyse gemaakt van het systeem. Hieruit bleek onder meer dat vennen die eerder als zuur waren bestempeld in werkelijkheid zwak gebufferd zijn. Op basis van de systeemanalyse en diverse waterpassingen is geadviseerd hoe de waterloop kan worden aangepast om enerzijds de afvoerende functie te waarborgen en anderzijds zo min mogelijk water versneld uit het systeem af te voeren.
Er is geadviseerd om nabij de landbouwenclave de sloot tot 10 centimeter te verdiepen. Het overgrote deel van de sloot kan verondiept worden. Over grote lengtes tot wel 70 en zelfs 80 centimeter. Sloten die op deze hoofdsloot uitkomen kunnen geheel worden gedempt. Staro Natuur en Buitengebied heeft tevens onderzocht en mogelijkheden aangereikt hoe de ontwatering van de landbouwenclave om het kwetsbare gebied heen geleid kan worden.