specialist inbroedvrijhouden
Sinds januari 2016 bevestigen drie certificaten dat het managementsysteem van Staro voldoet aan de kwaliteitseisen die door VCA-petrochemie, ISO9001 en MVO Prestatieladder worden gesteld. We zijn daar trots op. Het managementsysteem op basis waarvan de certificaten zijn afgegeven ons om duurzaam, veilig en kwalitatief hoogstaand te werken.
In Nederland is de bescherming van natuurwaarden geregeld in de Wet natuurbescherming. Deze wet regelt de bescherming van soorten, gebieden en houtopstanden. Voor broedvrij houden is vooral categorie 1 van belang: Alle van nature in Nederland in het wild levende vogels, beschermd volgens het beschermingsregime van de Europese Vogelrichtlijn. Voor alle in het wild levende planten en dieren, ook niet beschermde soorten, geldt de zorgplicht.
Een broedende vogel mag niet verstoord worden en zijn nest en eieren mogen niet verwijderd of verplaatst worden volgens nederlandse wet- en regelgeving. Dit kan conflicten geven met geplande werkzaamheden. In een terrein dat druk bezocht wordt door honkvaste kolonievogels betekent dit een behoorlijk risico voor de voortgang van de werkzaamheden. Gelukkig staat de wet toe dat een gebied broedvrij gehouden wordt.
Opdracht
Staro Natuur en Buitengebied is gevraagd de ecologische begeleiding te verzorgen bij het uitvoeren van werkzaamheden rondom de verlenging van de metrolijn ‘Hoekse Lijn’ in Hoek van Holland. De metrolijn wordt doorgetrokken naar het strand. Het nieuwe spoor zal het duingebied doorkruisen. In dit duingebied komen verschillende beschermde diersoorten voor zoals de rugstreeppad.
Aanpak
Op de locatie waar het spoor komt te liggen zijn paddenschermen geplaatst zodat wordt voorkomen dat dieren het werkgebied inlopen. Binnen de schermen zijn emmers ingegraven zodat de dieren in het werkgebied gevangen worden en buiten het scherm weer kunnen worden uitgezet.
Resultaat
Staro heeft 230 emmers ingegraven en hiermee al meer dan 600 amfibieën afgevangen. Het gaat hierbij om rugstreeppadden, gewone padden, kleine watersalamanders en bruine en groene kikkers. Deze zijn buiten het terrein op een geschikte plaats weer uitgezet.