specialist inbroedvrijhouden
Sinds januari 2016 bevestigen drie certificaten dat het managementsysteem van Staro voldoet aan de kwaliteitseisen die door VCA-petrochemie, ISO9001 en MVO Prestatieladder worden gesteld. We zijn daar trots op. Het managementsysteem op basis waarvan de certificaten zijn afgegeven ons om duurzaam, veilig en kwalitatief hoogstaand te werken.
In Nederland is de bescherming van natuurwaarden geregeld in de Wet natuurbescherming. Deze wet regelt de bescherming van soorten, gebieden en houtopstanden. Voor broedvrij houden is vooral categorie 1 van belang: Alle van nature in Nederland in het wild levende vogels, beschermd volgens het beschermingsregime van de Europese Vogelrichtlijn. Voor alle in het wild levende planten en dieren, ook niet beschermde soorten, geldt de zorgplicht.
Een broedende vogel mag niet verstoord worden en zijn nest en eieren mogen niet verwijderd of verplaatst worden volgens nederlandse wet- en regelgeving. Dit kan conflicten geven met geplande werkzaamheden. In een terrein dat druk bezocht wordt door honkvaste kolonievogels betekent dit een behoorlijk risico voor de voortgang van de werkzaamheden. Gelukkig staat de wet toe dat een gebied broedvrij gehouden wordt.
Opdracht
De gemeente Bergeijk is een ambitieuze boseigenaar met een respectabele bosoppervlakte van 1.450 hectare. Een van de speerpunten van het bosbeheer is het verhogen van het aandeel kwaliteitshout. Staro Natuur en Buitengebied heeft opdracht gekregen om dit jaar 1.000 kwaliteitsbomen te selecteren en op te snoeien.
Aanpak
Bij het werken aan kwaliteitshout gebruiken we de toekomstbomenmethode als basis en de QD-methode als inspiratiebron. Dit resulteert in het vroeger selecteren van de toekomstbomen en het sterker vrijstellen. Vooral bij lichthoutsoorten is dit van belang om optimaal gebruik te maken van de groeikracht die de bomen in de jeugdfase hebben. We nemen alleen genoegen met de beste bomen: kaarsrecht, onbeschadigd en vitaal. De geselecteerde bomen markeren we met twee ringen op borsthoogte. Vervolgens worden de bomen opgesnoeid tot een hoogte van 6,5 tot 9,0 meter. De hoogte is vooral afhankelijk van het moment van snoeien. Als er boven de 6,5 meter geen levende takken zitten wordt doorgesnoeid tot maximaal 9 meter. Zo wordt optimaal gebruik gemaakt van de potentie die de boom heeft om kwaliteitshout te leveren.
Resultaat
Door 1.000 bomen per jaar op te snoeien stijgt het aandeel kwaliteitsbomen in de gemeentebossen van Bergeijk in hoog tempo. Door de groei te monitoren wordt duidelijk hoe de voorraad kwaliteitshout zich ontwikkelt. De gemeente heeft daardoor een goed beeld van de stijging van de waarde van de houtvoorraad. Het is onze ambitie die waarde op termijn te verdubbelen.