specialist inbroedvrijhouden
Sinds januari 2016 bevestigen drie certificaten dat het managementsysteem van Staro voldoet aan de kwaliteitseisen die door VCA-petrochemie, ISO9001 en MVO Prestatieladder worden gesteld. We zijn daar trots op. Het managementsysteem op basis waarvan de certificaten zijn afgegeven ons om duurzaam, veilig en kwalitatief hoogstaand te werken.
In Nederland is de bescherming van natuurwaarden geregeld in de Wet natuurbescherming. Deze wet regelt de bescherming van soorten, gebieden en houtopstanden. Voor broedvrij houden is vooral categorie 1 van belang: Alle van nature in Nederland in het wild levende vogels, beschermd volgens het beschermingsregime van de Europese Vogelrichtlijn. Voor alle in het wild levende planten en dieren, ook niet beschermde soorten, geldt de zorgplicht.
Een broedende vogel mag niet verstoord worden en zijn nest en eieren mogen niet verwijderd of verplaatst worden volgens nederlandse wet- en regelgeving. Dit kan conflicten geven met geplande werkzaamheden. In een terrein dat druk bezocht wordt door honkvaste kolonievogels betekent dit een behoorlijk risico voor de voortgang van de werkzaamheden. Gelukkig staat de wet toe dat een gebied broedvrij gehouden wordt.
Opgave
Landgoed De Strijdhoef kent een rijke geschiedenis. Het huidige kasteel is omstreeks 1760 gebouwd. Het leengoed werd al eeuwen daarvoor beschreven als de Strijthoeven. De bewoners van De Strijdhoef hebben het karakter van het landgoed steeds naar hun hand gezet. De functies werden aangepast aan de economische kansen en de persoonlijke overtuiging. In de 20e eeuw heeft het kasteel lange tijd dienst gedaan als klooster. Zoals veel landgoederen en buitenplaatsen staat De Strijdhoef ook op een punt waar belangrijke keuzes moeten worden gemaakt. Waar nu kosten van onderhoud en baten van exploitatie in onbalans zijn, moeten nieuwe ontwikkelingen het voortbestaan zekerstellen. Staro Natuur en Buitengebied begeleidt De Strijdhoef bij de ontwikkeling van de plannen en de financiering daarvan.
Aanpak
In nauwe samenwerking met belangrijke gebiedspartners als de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Provincie Noord-Brabant, Gemeente Tilburg, Brabants Landschap en Waterschap de Dommel is een ontwikkelingsplan voor het landgoed opgesteld. Daarin neemt herstel van landschap en cultuurhistorische elementen een belangrijke plaats in. Er wordt 18 hectare nieuwe natuur gerealiseerd. In een grote nieuwe hoeve komen meerdere functies. Hij zal gedeeltelijk ten dienste van de familie en het beheer staan, maar vooral de nodige geldstromen genereren om De Strijdhoef financieel gezond te houden.
Resultaat
Landgoed De Strijdhoef vierde in 2011 haar 250-jarig bestaan. Dit werd gevierd met het kasteel als middelpunt. De Strijdhoef staat aan de vooravond van de uitvoering van het ontwikkelingsplan. Het verwerven van de benodigde gelden om de onrendabele investeringen voor landschap, natuur en cultuurhistorie te kunnen dragen is in een vergevorderd stadium.