specialist inbroedvrijhouden
Sinds januari 2016 bevestigen drie certificaten dat het managementsysteem van Staro voldoet aan de kwaliteitseisen die door VCA-petrochemie, ISO9001 en MVO Prestatieladder worden gesteld. We zijn daar trots op. Het managementsysteem op basis waarvan de certificaten zijn afgegeven ons om duurzaam, veilig en kwalitatief hoogstaand te werken.
In Nederland is de bescherming van natuurwaarden geregeld in de Wet natuurbescherming. Deze wet regelt de bescherming van soorten, gebieden en houtopstanden. Voor broedvrij houden is vooral categorie 1 van belang: Alle van nature in Nederland in het wild levende vogels, beschermd volgens het beschermingsregime van de Europese Vogelrichtlijn. Voor alle in het wild levende planten en dieren, ook niet beschermde soorten, geldt de zorgplicht.
Een broedende vogel mag niet verstoord worden en zijn nest en eieren mogen niet verwijderd of verplaatst worden volgens nederlandse wet- en regelgeving. Dit kan conflicten geven met geplande werkzaamheden. In een terrein dat druk bezocht wordt door honkvaste kolonievogels betekent dit een behoorlijk risico voor de voortgang van de werkzaamheden. Gelukkig staat de wet toe dat een gebied broedvrij gehouden wordt.
Opdracht
Vanwege uitbreidingsplannen van de opdrachtgever moet een poel binnen een bedrijventerrein te Heeswijk-Dinther mogelijk gedempt worden. Uit een door Staro Natuur en Buitengebied uitgevoerde quickscan flora en fauna bleek dat het voorkomen van de beschermde kamsalamander in deze poel niet kon worden uitgesloten. Vervolgonderzoek moest uitwijzen op de poel daadwerkelijk door de kamsalamander gebruikt wordt.
Aanpak
Het onderzoek is uitgevoerd volgends de onderzoeksmethode die gehanteerd wordt uit de Soortenstandaart Kamsalamander (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, 2014). Met behulp van een schepnet is de poel bemonserd om zo larven en/of volwassen kamsalamanders te vangen. Gezien de beperkte omvang van de poel is eenmalige bemonstering voldoende om de aan- of afwezigheid van de kamsalamader te kunnen vaststellen. Door de resultaten van dit onderzoek te combineren met een door Staro Natuur en Buitengebied eerder uitgevoerd amfibieënonderzoek uit 2012, geeft dit voldoende zekerheid over de aan- of afwezigheid van de kamsalamander in de poel.
Resultaat
Tijdens het ecologisch onderzoek zijn geen kamsalamanders aangetroffen. Wel zijn er larven van alpenwatersalamander juvenielen aangetroffen. Daarnaast zijn larven van waterkever, diverse watertorren, stekelbaarsjes, libellenlarven, etc. opgevist. Tevens bevonden zich meerdere groene kikkers in de poel en zijn ook hier larven van aangetroffen. Een deel van de vangst is bekeken door een cuvet om deze goed te kunnen determineren. Hierbij hebben we ons gefocust op de salamanderlarven.