specialist inbroedvrijhouden
Sinds januari 2016 bevestigen drie certificaten dat het managementsysteem van Staro voldoet aan de kwaliteitseisen die door VCA-petrochemie, ISO9001 en MVO Prestatieladder worden gesteld. We zijn daar trots op. Het managementsysteem op basis waarvan de certificaten zijn afgegeven ons om duurzaam, veilig en kwalitatief hoogstaand te werken.
In Nederland is de bescherming van natuurwaarden geregeld in de Wet natuurbescherming. Deze wet regelt de bescherming van soorten, gebieden en houtopstanden. Voor broedvrij houden is vooral categorie 1 van belang: Alle van nature in Nederland in het wild levende vogels, beschermd volgens het beschermingsregime van de Europese Vogelrichtlijn. Voor alle in het wild levende planten en dieren, ook niet beschermde soorten, geldt de zorgplicht.
Een broedende vogel mag niet verstoord worden en zijn nest en eieren mogen niet verwijderd of verplaatst worden volgens nederlandse wet- en regelgeving. Dit kan conflicten geven met geplande werkzaamheden. In een terrein dat druk bezocht wordt door honkvaste kolonievogels betekent dit een behoorlijk risico voor de voortgang van de werkzaamheden. Gelukkig staat de wet toe dat een gebied broedvrij gehouden wordt.
Opdracht
Er zijn nog maar weinig gemeenten die hun beleid op het gebied van natuur hebben vastgelegd. Het is dan ook een vooruitstrevende stap die de gemeente Veghel heeft gezet om dit vast te leggen in het Natuurbeleidsplan Veghel. De reden is eenvoudig. Veghel herbergt bijzondere natuurwaarden die men verder wil ontwikkelen. Staro Natuur en Buitengebied heeft de opdracht gekregen het natuurbeleidsplan op te stellen.
Aanpak
De gemeente Veghel is bestudeerd en geanalyseerd op drie belangrijke pijlers van de natuur:
+ landschapsecologie
+ netwerken van natuur
+ soorten
Uit de analyse zijn belangrijke knelpunten naar voren gekomen. Op basis van de analyse en een aantal bijeenkomsten is de koers van gemeente Veghel bepaald. Die richt zich onder andere op:
+ herstel van watersystemen en ontwikkeling van natuur in en om
de beekdalen
+ versterking van natuurkernen in kwaliteit. Waar nodig vindt
uitbreiding plaats en worden ze verbonden
+ het treffen van soortbeschermende maatregelen voor prioritaire
soorten teneinde de populaties te behouden en versterken
+ het toetsen van effecten van ruimtelijke ontwikkelingen op
natuur
Resultaat
Gemeente Veghel heeft een natuurbeleidsplan dat een abstract begrip als ‘verhoging van de biodiversiteit’ handen en voeten geeft. Goede bedoelingen kunnen nu zichtbaar worden gemaakt in het veld! Een heldere uitvoeringsstrategie geeft richting aan:
+ het versterken van landschapsecologische relaties
+ het versterken van ecologische netwerken
+ het versterken van populaties
+ ruimtelijke ontwikkelingen en compensatie
+ gebruik van natuurgebieden
+ beheer van gemeentelijke eigendommen
+ regulatie van ongewenste soorten