specialist inbroedvrijhouden
Sinds januari 2016 bevestigen drie certificaten dat het managementsysteem van Staro voldoet aan de kwaliteitseisen die door VCA-petrochemie, ISO9001 en MVO Prestatieladder worden gesteld. We zijn daar trots op. Het managementsysteem op basis waarvan de certificaten zijn afgegeven ons om duurzaam, veilig en kwalitatief hoogstaand te werken.
In Nederland is de bescherming van natuurwaarden geregeld in de Wet natuurbescherming. Deze wet regelt de bescherming van soorten, gebieden en houtopstanden. Voor broedvrij houden is vooral categorie 1 van belang: Alle van nature in Nederland in het wild levende vogels, beschermd volgens het beschermingsregime van de Europese Vogelrichtlijn. Voor alle in het wild levende planten en dieren, ook niet beschermde soorten, geldt de zorgplicht.
Een broedende vogel mag niet verstoord worden en zijn nest en eieren mogen niet verwijderd of verplaatst worden volgens nederlandse wet- en regelgeving. Dit kan conflicten geven met geplande werkzaamheden. In een terrein dat druk bezocht wordt door honkvaste kolonievogels betekent dit een behoorlijk risico voor de voortgang van de werkzaamheden. Gelukkig staat de wet toe dat een gebied broedvrij gehouden wordt.
Opdracht
Aan de aanleg van de nieuwe 80 km verbinding ‘Grenscorridor N69’ is een gebiedsimpuls gekoppeld, onder andere voor het gebied Einderheide. De gemeente Bergeijk is op zoek naar een goede uitwerking van de Gebiedsimpuls Einderheide en wil tot een gedegen en breed gedragen plan op hoofdlijnen komen. De opgave van de gemeente is helder; een belangrijke stap gezet in voorbereiding van de Gebiedsimpuls Einderheide, waarbinnen ook aandacht is voor de Molenstraat en de versterking van het natuurnetwerk in de gemeente door de aanleg van de EVZ.
Aanpak
Op basis van de eerste plannen die in de offertefase zijn gepresenteerd, heeft een uitgebreide veldinventarisatie en bureaustudie plaatsgevonden. Daarna is een plan op hoofdlijnen opgesteld waarna de routestructuren in het veld zijn nagelopen en enkele boringen zijn gedaan ten behoeve van groeiplaatsbeoordelingen. Tijdens het proces is intensief overlegd met de gemeente en zijn stakeholders uitgedaagd inbreng te leveren.
Ontwikkeling van routestructuren, beleving (LandArt & LandMark), bosverjongingen, bosranden en ecologie zijn op posters gepresenteerd. De uitwerking is nauwkeurig, maar de presentatie van de ontwerptekeningen heeft een schetsmatig karakter. Dit maakt stakeholders duidelijk dat er nog ruimte is voor aanpassing en dat de plannen ‘kneedbaar’ zijn.
Resultaat
Het eindproduct bestaat uit zeven posters waarop het inrichtingsplan, opgesteld met GIS, is weergegeven met bijbehorende gedetailleerde dwarsprofielen, sfeerbeelden, visualisaties en grondboringen. De posters bestaan uit één overzichtsposter van het plangebied: `Van blinde vlek naar kruispunt´ met alle te nemen maatregelen en zes posters waarin deze maatregel per onderdeel zijn uitgewerkt:
1. LandMarks: uitkijktoren, vleermuistoren en vleermuisportalen
2. Routes: realiseren en verbinden van fiets-, ruiter- en ATB-routes
3. Molenstraat: toepassen van verlichting en het realiseren van
een enkelzijdige bomenrij
4. Bosranden en bosverjongingen
5. EVZ: ecologische verbindingszone en grote bremraapreservaat
6. LandArt & boscafé: landArt wandelroute door het bos met
Koning Kyrië thema
Naast de posters is er een kostenraming opgesteld die per onderdeel inzicht geeft in de realisatiekosten. De posters zijn op meerdere informatieavonden in combinatie met een PowerPoint presentatie gepresenteerd aan belanghebbende partijen.