specialist inbroedvrijhouden
Sinds januari 2016 bevestigen drie certificaten dat het managementsysteem van Staro voldoet aan de kwaliteitseisen die door VCA-petrochemie, ISO9001 en MVO Prestatieladder worden gesteld. We zijn daar trots op. Het managementsysteem op basis waarvan de certificaten zijn afgegeven ons om duurzaam, veilig en kwalitatief hoogstaand te werken.
In Nederland is de bescherming van natuurwaarden geregeld in de Wet natuurbescherming. Deze wet regelt de bescherming van soorten, gebieden en houtopstanden. Voor broedvrij houden is vooral categorie 1 van belang: Alle van nature in Nederland in het wild levende vogels, beschermd volgens het beschermingsregime van de Europese Vogelrichtlijn. Voor alle in het wild levende planten en dieren, ook niet beschermde soorten, geldt de zorgplicht.
Een broedende vogel mag niet verstoord worden en zijn nest en eieren mogen niet verwijderd of verplaatst worden volgens nederlandse wet- en regelgeving. Dit kan conflicten geven met geplande werkzaamheden. In een terrein dat druk bezocht wordt door honkvaste kolonievogels betekent dit een behoorlijk risico voor de voortgang van de werkzaamheden. Gelukkig staat de wet toe dat een gebied broedvrij gehouden wordt.
Opdracht
Ten behoeve van de aanleg van de Vondelingenwarmteleiding door het Ruigteplaatbos in Rotterdam gaat het gebied deels op de schop. De nieuwe leiding wordt geplaatst in de bestaande zaksloot. De aanleg van de Vondelingenwarmteleiding met bijbehorende boscompensatie, biedt kans dit gebied een impuls te geven. Het is de wens van Havenbedrijf Rotterdam en de gemeente Rotterdam om de kwaliteit van het park te versterken en een uitnodigende wandelroute te maken. Aan Staro Natuur en Buitengebied is gevraagd hiervoor een inrichtingsplan te schrijven. Om tot de gewenste inrichting te komen maakt Staro een inrichtingsplan met werkbeschrijving, uitvoeringstekeningen, kostenraming, visualisaties & presentatie. Daarnaast verzorgen we de uitvoeringsbegeleiding.
Aanpak
Op basis van door de gemeente en het havenbedrijf aangeleverde gegevens en een beknopte bureaustudie is een ontwerpschets gemaakt. Hierin wordt een deel van de benodigde boscompensatie meegenomen en wordt een wandelpad ingepast dat aansluit op de reeds aanwezige padenstructuur. Daarbij is aandacht voor een nieuwe zaksloot om de waterhuishouding op orde te houden. Het schetsontwerp met soortenlijst van de beplanting is voorgelegd aan het havenbedrijf en de gemeente waarna het is uitgewerkt tot een definitief ontwerp.
Resultaat
Het definitieve ontwerp resulteert na het opstellen van een werkomschrijving en kostenraming in de uitvoering van het werk waarbij Staro voor het onderdeel groen de uitvoeringsbegeleiding verzorgt. Om belanghebbenden een beeld te geven van de toekomstplannen zijn impressiebeelden gemaakt van het eindbeeld bestaande uit visualisaties, dwarsprofielen en een overzichtsposter met inrichtingstekening en sfeerbeelden. Deze overzichtsposter wordt toegelicht op een informatieavond.