specialist inbroedvrijhouden
Sinds januari 2016 bevestigen drie certificaten dat het managementsysteem van Staro voldoet aan de kwaliteitseisen die door VCA-petrochemie, ISO9001 en MVO Prestatieladder worden gesteld. We zijn daar trots op. Het managementsysteem op basis waarvan de certificaten zijn afgegeven ons om duurzaam, veilig en kwalitatief hoogstaand te werken.
In Nederland is de bescherming van natuurwaarden geregeld in de Wet natuurbescherming. Deze wet regelt de bescherming van soorten, gebieden en houtopstanden. Voor broedvrij houden is vooral categorie 1 van belang: Alle van nature in Nederland in het wild levende vogels, beschermd volgens het beschermingsregime van de Europese Vogelrichtlijn. Voor alle in het wild levende planten en dieren, ook niet beschermde soorten, geldt de zorgplicht.
Een broedende vogel mag niet verstoord worden en zijn nest en eieren mogen niet verwijderd of verplaatst worden volgens nederlandse wet- en regelgeving. Dit kan conflicten geven met geplande werkzaamheden. In een terrein dat druk bezocht wordt door honkvaste kolonievogels betekent dit een behoorlijk risico voor de voortgang van de werkzaamheden. Gelukkig staat de wet toe dat een gebied broedvrij gehouden wordt.
Opdracht
Gemeente Bergeijk heeft ruim 1.400 hectare bos. De gemeente streeft met het beheer een mooi bos na, dat bijdraagt aan de recreatieve mogelijkheden. Bergeijk heeft Staro Natuur en Buitengebied de opdracht gegeven het beheer van de gemeentebossen te organiseren. Daarbij dienen de functies recreatie, natuur en houtproductie zo goed mogelijk tot uitdrukking te komen. De jaarlijkse oogst van het FSC-gecertificeerde hout is een belangrijk sturingsmiddel om het functioneren van het bos te verbeteren.
Aanpak
De houtoogst vindt elk jaar in een andere beheereenheid plaats. Het hout wordt verkocht door middel van inschrijving waarbij betrouwbare partijen worden uitgenodigd een bod te doen. Voordat de houtoogst daadwerkelijk van start gaat worden alle gebleste percelen gecontroleerd op de aanwezigheid van beschermde flora en fauna. Deze check gebeurt in het kader van de Gedragscode Bosbeheer die ervoor zorgt dat er gewerkt wordt binnen de kaders van de Flora en Faunawet.
Resultaat
Tijdens de houtoogst is verspreid over ruim 80 hectare in totaal wordt circa 4.500 kubieke meter hout geoogst. Het geoogste hout wordt gebruikt voor toepassingen in de houtverwerkende industrie in binnen- en buitenland. De hoeveelheid geoogst hout geoogst is ongeveer de helft van de totale hoeveelheid hout die er jaarlijks in de bossen van de gemeente Bergeijk bijgroeit. De bomen die gekapt worden zijn geselecteerd met als doel:
+ het bos aantrekkelijker te maken
+ de natuurwaarden te versterken
+ de groei van kwaliteitsbomen te bevorderen
+ bos te verjongen
Heeft u vragen, wilt u advies over bosbeheer of houtoogst of direct een offerte aanvragen? Mail dan naar erik@starobv.nl of bel 0492 – 450 161