specialist inbroedvrijhouden
Sinds januari 2016 bevestigen drie certificaten dat het managementsysteem van Staro voldoet aan de kwaliteitseisen die door VCA-petrochemie, ISO9001 en MVO Prestatieladder worden gesteld. We zijn daar trots op. Het managementsysteem op basis waarvan de certificaten zijn afgegeven ons om duurzaam, veilig en kwalitatief hoogstaand te werken.
In Nederland is de bescherming van natuurwaarden geregeld in de Wet natuurbescherming. Deze wet regelt de bescherming van soorten, gebieden en houtopstanden. Voor broedvrij houden is vooral categorie 1 van belang: Alle van nature in Nederland in het wild levende vogels, beschermd volgens het beschermingsregime van de Europese Vogelrichtlijn. Voor alle in het wild levende planten en dieren, ook niet beschermde soorten, geldt de zorgplicht.
Een broedende vogel mag niet verstoord worden en zijn nest en eieren mogen niet verwijderd of verplaatst worden volgens nederlandse wet- en regelgeving. Dit kan conflicten geven met geplande werkzaamheden. In een terrein dat druk bezocht wordt door honkvaste kolonievogels betekent dit een behoorlijk risico voor de voortgang van de werkzaamheden. Gelukkig staat de wet toe dat een gebied broedvrij gehouden wordt.
Opdracht
Hoewel de naam anders doet vermoeden is het Schraalzand bij Boxmeer een voormalig nat bos. De vele rabatten in het gebied zijn hier de stille getuigen van. Het Schraalzand grenst aan de Oeffeltse Raam. Dichtbij de beek staat op de rabatten voormalig elzenhakhout. Verder van de beek staat voormalig eikenhakhout en wat naaldbos. Staro Natuur en Buitengebied heeft opdracht gekregen om te onderzoeken of, en zo ja hoe, het Schraalzand vernat kan worden met als doel herstel van het broekbos en de daarbij horende vegetaties.
Aanpak
Uit historisch onderzoek blijkt dat het oostelijk gedeelte van het Schraalzand al langer bos is dan het westelijk deel. Dit deel is lange tijd natte heide geweest. Er is een uitgebreid bureauonderzoek gedaan naar de vegetatie en de geologische en hydrologische situatie. Daarnaast is er veldonderzoek uitgevoerd naar de grondwaterstanden en chemische samenstelling van het grondwater. Voor dit onderzoek is één raai evenwijdig aan de Oeffeltse Raam gelegd en haaks daarop twee raaien. In totaal zijn er dertien boor- en meetpunten op deze raaien gelegd. Zo is een goed en ruimtelijk beeld ontstaan van de grondwaterstroming en kwelsituatie. Op basis van een uitgebreide combinatie en analyse van de verzamelde gegevens is een advies voor herstel van het natte bos opgesteld.
Resultaat
Met het herstelplan voor het natte bos van het Schraalzand ligt een doelgericht plan van aanpak klaar. Een belangrijke maatregel is het verminderen van de versnelde afvoer van kwelwater door:
+ het sterk verondiepen van een sloot in het bos die haaks op de
Oeffeltse Raam ligt
+ het plaatsen van een eenvoudige regelbare stuw op het einde
van deze sloot
+ het verondiepen van een tweede hoofdsloot haaks op de
Oeffeltse Raam
Daarnaast wordt geadviseerd om:
+ rabatten te verwijderen in het meest kansrijke deel voor herstel
van elzenbroekbos
+ de Oeffeltse Raam op te stuwen