specialist inbroedvrijhouden
Sinds januari 2016 bevestigen drie certificaten dat het managementsysteem van Staro voldoet aan de kwaliteitseisen die door VCA-petrochemie, ISO9001 en MVO Prestatieladder worden gesteld. We zijn daar trots op. Het managementsysteem op basis waarvan de certificaten zijn afgegeven ons om duurzaam, veilig en kwalitatief hoogstaand te werken.
In Nederland is de bescherming van natuurwaarden geregeld in de Wet natuurbescherming. Deze wet regelt de bescherming van soorten, gebieden en houtopstanden. Voor broedvrij houden is vooral categorie 1 van belang: Alle van nature in Nederland in het wild levende vogels, beschermd volgens het beschermingsregime van de Europese Vogelrichtlijn. Voor alle in het wild levende planten en dieren, ook niet beschermde soorten, geldt de zorgplicht.
Een broedende vogel mag niet verstoord worden en zijn nest en eieren mogen niet verwijderd of verplaatst worden volgens nederlandse wet- en regelgeving. Dit kan conflicten geven met geplande werkzaamheden. In een terrein dat druk bezocht wordt door honkvaste kolonievogels betekent dit een behoorlijk risico voor de voortgang van de werkzaamheden. Gelukkig staat de wet toe dat een gebied broedvrij gehouden wordt.
Opdracht
In het gebied de Nieuwe Heide ten oosten van Best ligt het Langven. Het peil van het Langven is veel lager dan vroeger. Aan Staro Natuur en Buitengebied is gevraagd:
+ het systeem in kaart te brengen
+ te onderzoeken of het dempen van een sloot bij kan dragen aan peilverhoging
+ advies uit te brengen over andere mogelijke herstelmaatregelen
Staro Natuur en Buitengebied heeft deze opdracht in samenwerking met Landslide uitgevoerd.
Aanpak
Ten behoeve van het hydrologische onderzoek zijn diverse bronnen geraadpleegd zoals grondwaterkaarten, peilgegevens, historische gegevens en geografische informatie. Na de bureaustudie heeft een uitgebreid veldonderzoek plaatsgevonden waarbij:
+ diverse nieuwe peilbuizen en een peilschaal zijn geplaatst
+ oude peilbuizen ‘nieuw leven is ingeblazen’
+ de bodemopbouw is onderzocht
+ hoogtemetingen plaats hebben gevonden
+ ecologisch onderzoek is uitgevoerd
+ diverse locatiebezoeken plaats hebben gevonden met gebiedskenners
Resultaat
Het Langven is geclassificeerd als zeer zwak gebufferd. Het wordt uitsluitend gevoed door regenwater dat stagneert op een slecht doorlatende dikke leemlaag. Het dempen van de sloot blijkt geen soelaas te bieden. De sloot heeft al vele jaren geen afvoerende functie meer. Het kappen van bos rondom het ven kan de lokale toestroom van water bevorderen. Als oplossing van grotere orde wordt aanbevolen om de ontwikkelingen rond het afpompen van drainagewater van de verdiept aangelegde A2 nauwgezet te volgen. Er wordt daar 0,8 miljoen kubieke meter water weggepompt (2008). Beperking daarvan of infiltratie in plaats van afvoer via het oppervlaktewater kan een belangrijke bijdrage leveren aan het structureel verkleinen van de stijghoogteverschillen.