specialist inbroedvrijhouden
Sinds januari 2016 bevestigen drie certificaten dat het managementsysteem van Staro voldoet aan de kwaliteitseisen die door VCA-petrochemie, ISO9001 en MVO Prestatieladder worden gesteld. We zijn daar trots op. Het managementsysteem op basis waarvan de certificaten zijn afgegeven ons om duurzaam, veilig en kwalitatief hoogstaand te werken.
In Nederland is de bescherming van natuurwaarden geregeld in de Wet natuurbescherming. Deze wet regelt de bescherming van soorten, gebieden en houtopstanden. Voor broedvrij houden is vooral categorie 1 van belang: Alle van nature in Nederland in het wild levende vogels, beschermd volgens het beschermingsregime van de Europese Vogelrichtlijn. Voor alle in het wild levende planten en dieren, ook niet beschermde soorten, geldt de zorgplicht.
Een broedende vogel mag niet verstoord worden en zijn nest en eieren mogen niet verwijderd of verplaatst worden volgens nederlandse wet- en regelgeving. Dit kan conflicten geven met geplande werkzaamheden. In een terrein dat druk bezocht wordt door honkvaste kolonievogels betekent dit een behoorlijk risico voor de voortgang van de werkzaamheden. Gelukkig staat de wet toe dat een gebied broedvrij gehouden wordt.
Opdracht
Binnen Oefenterrein Rucphense heide ligt een landbouwenclave met de naam Olsmoere ven. Het Ministerie van Defensie wil deze grond inzetten voor natuurcompensatie. Dienst Vastgoed Defensie heeft Staro Natuur en Buitengebied gevraagd een plan op te stellen hoe dit het beste kan worden uitgevoerd.
Aanpak
Om goed te kunnen adviseren over de inrichting van het gebied is een onderzoek opgezet. Dit onderzoek is gericht op het in kaart brengen van de mogelijkheden van natuurherstel met als ideaal het verstel van de vensituatie. Er is uitgebreid gekeken naar de historie van het gebied en het daarin gelegen Olsmoere ven. In samenwerking met Landslide is de geohydrologische situatie in beeld gebracht. Het bleek dat in het laagste deel van de landbouwenclave leemlenzen aanwezig zijn. Deze leemlenzen zijn plaatselijk doorbroken door inmiddels gedempte sloten. Het grondwater fluctueert sterk in het gebied en staat al decennia 1,50 tot 2,50 meter beneden maaiveld. Waarschijnlijk als gevolg van een algehele grondwaterdaling in de omgeving.
Resultaat
Het herstel van de vensituatie is redelijkerwijs onhaalbaar geacht. Als beste alternatief is de ontwikkeling naar heide voorgesteld. In het laagste deel kan dit mogelijk natte heide worden doordat (herstelde) leemlagen voor stagnatie van regenwater kunnen zorgen. Voor de ontwikkeling van de heide is een inrichtingsplan opgesteld en zijn de kosten van omvorming begroot. Zo wordt weer invulling gegeven aan realisatie van een stukje ecologische hoofdstructuur.