specialist inbroedvrijhouden
Sinds januari 2016 bevestigen drie certificaten dat het managementsysteem van Staro voldoet aan de kwaliteitseisen die door VCA-petrochemie, ISO9001 en MVO Prestatieladder worden gesteld. We zijn daar trots op. Het managementsysteem op basis waarvan de certificaten zijn afgegeven ons om duurzaam, veilig en kwalitatief hoogstaand te werken.
In Nederland is de bescherming van natuurwaarden geregeld in de Wet natuurbescherming. Deze wet regelt de bescherming van soorten, gebieden en houtopstanden. Voor broedvrij houden is vooral categorie 1 van belang: Alle van nature in Nederland in het wild levende vogels, beschermd volgens het beschermingsregime van de Europese Vogelrichtlijn. Voor alle in het wild levende planten en dieren, ook niet beschermde soorten, geldt de zorgplicht.
Een broedende vogel mag niet verstoord worden en zijn nest en eieren mogen niet verwijderd of verplaatst worden volgens nederlandse wet- en regelgeving. Dit kan conflicten geven met geplande werkzaamheden. In een terrein dat druk bezocht wordt door honkvaste kolonievogels betekent dit een behoorlijk risico voor de voortgang van de werkzaamheden. Gelukkig staat de wet toe dat een gebied broedvrij gehouden wordt.
Opdracht
De Weerter- en Budelerbergen hebben eeuwenlang onderdeel uitgemaakt van een uitgestrekt natuurgebied. Droge heide, natte heide, vennen en stuifzand wisselden elkaar hierin af. Met name door de ontginning voor landbouwgrond en bebossing is het aandeel heide en stuifzand steeds verder teruggedrongen. Nog steeds staat het areaal heide en stuifzand onder druk. Vandaag de dag ligt de oorzaak in spontane bosvorming en vergrassing. Dienst Vastgoed Defensie heeft Staro Natuur en Buitengebied gevraagd het heidebeheer en het open houden van het stuifzand te coördineren.
Aanpak
Op basis van de wensen van Defensie is een nauwkeurige besteksbeschrijving gemaakt voor het heidebeheer en het open houden van het stuifzand. Het werk is aanbesteed en tijdens de uitvoering is directie gevoerd. Het uitzetten van de locaties waar geplagd en gemaaid diende te worden was daar een belangrijk onderdeel van. Zo zijn de meest kansvolle locaties voor het maaien van heide en voor het verwijderen van de vastgelegde toplaag van stuifzand bepaald en aangepakt. Locaties met bijvoorbeeld korstmossen zijn ontzien. Meer ingrijpende en structurele maatregelen zoals het verwijderen van bos ten behoeve van het stuifzand zijn in voorbereiding.
Resultaat
Door het heidebeheer en het open houden van het stuifzand is gewerkt aan het in stand houden van deze belangrijke habitattypen. Meer structurele maatregelen moeten er op termijn voor zorgen dat spontane processen het systeem in stand houden en minder kwetsbaar maken.Heidebeheer en het open houden van stuifzand op de Weerter- en Budelerbergen dragen bij aan het in stand houden van belangrijke habitattypen.