specialist inbroedvrijhouden
Sinds januari 2016 bevestigen drie certificaten dat het managementsysteem van Staro voldoet aan de kwaliteitseisen die door VCA-petrochemie, ISO9001 en MVO Prestatieladder worden gesteld. We zijn daar trots op. Het managementsysteem op basis waarvan de certificaten zijn afgegeven ons om duurzaam, veilig en kwalitatief hoogstaand te werken.
In Nederland is de bescherming van natuurwaarden geregeld in de Wet natuurbescherming. Deze wet regelt de bescherming van soorten, gebieden en houtopstanden. Voor broedvrij houden is vooral categorie 1 van belang: Alle van nature in Nederland in het wild levende vogels, beschermd volgens het beschermingsregime van de Europese Vogelrichtlijn. Voor alle in het wild levende planten en dieren, ook niet beschermde soorten, geldt de zorgplicht.
Een broedende vogel mag niet verstoord worden en zijn nest en eieren mogen niet verwijderd of verplaatst worden volgens nederlandse wet- en regelgeving. Dit kan conflicten geven met geplande werkzaamheden. In een terrein dat druk bezocht wordt door honkvaste kolonievogels betekent dit een behoorlijk risico voor de voortgang van de werkzaamheden. Gelukkig staat de wet toe dat een gebied broedvrij gehouden wordt.
Opdracht
Gemeente Landerd is eigenaar van het grootste deel van de Schaijkse heide. In deze overwegend naaldbossen wordt regelmatig hout gekapt om de functievervulling van het bos te versterken. Staro Natuur en Buitengebied heeft opdracht gekregen om kort voorafgaand aan de kap alle opstanden te inventariseren in het kader van de Gedragscode Zorgvuldig Bosbeheer.
Aanpak
Om een goed beeld te krijgen van welke natuurwaarden en eventueel cultuurhistorische waarden bescherming verdienen wordt het bos intensief onderzocht. In banen die maximaal 20 meter uiteen liggen worden de opstanden doorlopen. Zo kan de medewerker ecologie aan beide zijden 10 meter goed overzien. Waarnemingen van bijvoorbeeld horsten van roofvogels, mierenhopen en nesten van eekhoorns worden met behulp van GPS vastgelegd. Vervolgens wordt beoordeeld of voor dunning gemarkeerde bomen ontdaan moeten worden van de bles zodat ze niet gekapt worden. De te beschermen locatie wordt met linten gemarkeerd zodat ze tijdens het werk niet over het hoofd kunnen worden gezien. De resultaten worden verwerkt in een heldere rapportage voorzien van de te ondertekenen checklist van de Gedragscode Zorgvuldig Bosbeheer en met duidelijke kaarten voor de aannemer.
Resultaat
De houtoogstwerkzaamheden kunnen op verantwoorde wijze en binnen de Gedragscode Zorgvuldig Bosbeheer worden uitgevoerd. Binnen deze opdracht zijn door inachtneming van de Gedragscode Zorgvuldig Bosbeheer de volgende elementen beschermd:
+ 85 holtebomen
+ 11 mierenhopen
+ 1 horst
+ 1 dassenburcht