specialist inbroedvrijhouden
Sinds januari 2016 bevestigen drie certificaten dat het managementsysteem van Staro voldoet aan de kwaliteitseisen die door VCA-petrochemie, ISO9001 en MVO Prestatieladder worden gesteld. We zijn daar trots op. Het managementsysteem op basis waarvan de certificaten zijn afgegeven ons om duurzaam, veilig en kwalitatief hoogstaand te werken.
In Nederland is de bescherming van natuurwaarden geregeld in de Wet natuurbescherming. Deze wet regelt de bescherming van soorten, gebieden en houtopstanden. Voor broedvrij houden is vooral categorie 1 van belang: Alle van nature in Nederland in het wild levende vogels, beschermd volgens het beschermingsregime van de Europese Vogelrichtlijn. Voor alle in het wild levende planten en dieren, ook niet beschermde soorten, geldt de zorgplicht.
Een broedende vogel mag niet verstoord worden en zijn nest en eieren mogen niet verwijderd of verplaatst worden volgens nederlandse wet- en regelgeving. Dit kan conflicten geven met geplande werkzaamheden. In een terrein dat druk bezocht wordt door honkvaste kolonievogels betekent dit een behoorlijk risico voor de voortgang van de werkzaamheden. Gelukkig staat de wet toe dat een gebied broedvrij gehouden wordt.
Opdracht
Jaarlijks verzorgt Staro Natuur en Buitengebied de houtoogst voor Directie Zuid van Dienst Vastgoed Defensie. Naast het blessen en de organisatie van de houtverkoop en –oogst maken de inventarisatie en rapportage in het kader van de Gedragscode Zorgvuldig bosbeheer onderdeel uit van de opdracht.
Aanpak
Tijdens het blessen zijn al veel elementen die beschermd dienen te worden herkend en op kaart weergegeven. Toch worden alle opstanden intensief onderzocht door de opstanden in banen die maximaal 20 meter uiteen liggen te doorlopen. Zo kan aan beide zijden 10 meter goed worden overzien. De gegevens van de blesser worden gebruikt als extra informatie en de door hem aangegeven locaties worden natuurlijk bezocht. Waarnemingen worden met behulp van GPS vastgelegd en zo nodig worden blessen verwijderd. Voorop staat dat de te beschermen elementen die met lint worden gemarkeerd geen schade ondervinden.
De resultaten van de inventarisatie worden verwerkt in een heldere rapportage voorzien van de te ondertekenen checklist van de Gedragscode Zorgvuldig Bosbeheer en met duidelijke kaarten voor de aannemer.
Resultaat
De houtoogstwerkzaamheden binnen de terreinen van Defensie worden zo op verantwoorde wijze en binnen de Gedragscode Zorgvuldig Bosbeheer uitgevoerd. Tijdens de houtoogst wordt gecontroleerd of de aannemer zich houdt aan de regels van de Gedragscode Zorgvuldig Bosbeheer en de kaarten en checklist paraat heeft.