specialist inbroedvrijhouden
Sinds januari 2016 bevestigen drie certificaten dat het managementsysteem van Staro voldoet aan de kwaliteitseisen die door VCA-petrochemie, ISO9001 en MVO Prestatieladder worden gesteld. We zijn daar trots op. Het managementsysteem op basis waarvan de certificaten zijn afgegeven ons om duurzaam, veilig en kwalitatief hoogstaand te werken.
In Nederland is de bescherming van natuurwaarden geregeld in de Wet natuurbescherming. Deze wet regelt de bescherming van soorten, gebieden en houtopstanden. Voor broedvrij houden is vooral categorie 1 van belang: Alle van nature in Nederland in het wild levende vogels, beschermd volgens het beschermingsregime van de Europese Vogelrichtlijn. Voor alle in het wild levende planten en dieren, ook niet beschermde soorten, geldt de zorgplicht.
Een broedende vogel mag niet verstoord worden en zijn nest en eieren mogen niet verwijderd of verplaatst worden volgens nederlandse wet- en regelgeving. Dit kan conflicten geven met geplande werkzaamheden. In een terrein dat druk bezocht wordt door honkvaste kolonievogels betekent dit een behoorlijk risico voor de voortgang van de werkzaamheden. Gelukkig staat de wet toe dat een gebied broedvrij gehouden wordt.
Opdracht
Almere heeft een rijke fauna. Met de lusten daarvan komen ook de lasten. Gemeente Almere heeft Staro Natuur en Buitengebied gevraagd een faunaplan op te stellen. Doel van het Faunaplan 2012 is de dienstverlening aan de burger te verbeteren en de burger bewust te maken van de natuur en de manier waarop die bijdraagt aan een prettige woon- en leefomgeving.
Aanpak
Het Faunaplan Almere 2012 is in nauw overleg met een aantal betrokken organisaties opgesteld, zowel met beheerders als met belangenbehartigers. De aftrap van het proces was een workshop waaruit direct bleek dat iedereen een diervriendelijk faunabeheer voorstaat met een praktische inslag. Na bestudering van de geregistreerde overlast, wetgeving en jurisprudentie is het faunaplan Almere opgesteld als praktisch uitvoeringsdocument. Een belangrijk onderdeel daarbij zijn 40 informatiebladen van soorten. Deze informatiebladen zijn een belangrijk instrument voor communicatie naar de burger.
Het resultaat
In het Faunaplan 2012 wordt beschreven hoe omgegaan wordt met de schade-, plaag- en overlastsoorten die binnen Almere voorkomen. Het faunaplan is uitvoeringsgericht met belangrijke accenten op voorlichting. Het plan en de bijbehorende informatiebladen kunnen digitaal ontsloten worden via de website van de gemeente. Zo kan iedereen over de juiste informatie beschikken en zien waar de eigen verantwoordelijkheid ligt en die van de gemeente. Het plan helpt de burger inzicht te verwerven in oorzaken van overlast en biedt oplossingen.