specialist inbroedvrijhouden
Sinds januari 2016 bevestigen drie certificaten dat het managementsysteem van Staro voldoet aan de kwaliteitseisen die door VCA-petrochemie, ISO9001 en MVO Prestatieladder worden gesteld. We zijn daar trots op. Het managementsysteem op basis waarvan de certificaten zijn afgegeven ons om duurzaam, veilig en kwalitatief hoogstaand te werken.
In Nederland is de bescherming van natuurwaarden geregeld in de Wet natuurbescherming. Deze wet regelt de bescherming van soorten, gebieden en houtopstanden. Voor broedvrij houden is vooral categorie 1 van belang: Alle van nature in Nederland in het wild levende vogels, beschermd volgens het beschermingsregime van de Europese Vogelrichtlijn. Voor alle in het wild levende planten en dieren, ook niet beschermde soorten, geldt de zorgplicht.
Een broedende vogel mag niet verstoord worden en zijn nest en eieren mogen niet verwijderd of verplaatst worden volgens nederlandse wet- en regelgeving. Dit kan conflicten geven met geplande werkzaamheden. In een terrein dat druk bezocht wordt door honkvaste kolonievogels betekent dit een behoorlijk risico voor de voortgang van de werkzaamheden. Gelukkig staat de wet toe dat een gebied broedvrij gehouden wordt.
Opdracht
De gemeente Helmond werkt samen met Waterschap Aa en Maas aan het realiseren van een aantal Ecologische verbindingszones (EVZ’s). Een daarvan betreft de Goorloop-noord. Binnen het traject van Goorloop-noord worden ook delen van de Stiphoutseloop en de Schevelingseloop heringericht. De gemeente heeft Staro Natuur en Buitengebied gevraagd de eerder opgestelde visie om te zetten in een concreet inrichtingsplan en bestek. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de gemeente en het waterschap.
Aanpak
Om de benodigde gegevens te verzamelen heeft een veldinventarisatie plaatsgevonden en zijn verschillende zaken ingemeten. Aan de hand van verkregen informatie vanuit de gemeente en het waterschap zijn dwarsprofielen getekend en is een uitvoeringsplan opgesteld. Hierbij is onder andere rekening gehouden met de doelsoorten kamsalamander, kleine en grote modderkruiper en drijvende waterweegbree. Om rekening te houden met flora en fauna tijdens de uitvoering is als bijlage bij het uitvoeringsplan een ecologisch werkprotocol opgesteld.
Resultaat
Ten behoeve van beekherstel aan de Goorloop wordt de stroomsnelheid door het aanpassen van de oevers en het aanbrengen van houtclusters en stobben vergroot. Naast realisatie van gewenste stroomsnelheid met de bijbehorende dynamiek ontstaat door het beekherstel grotere diversiteit in biotopen en een gevarieerdere vegetatie. Het herinrichten van de Stiphoutseloop en Schevenlingseloop met de aanleg van natuurvriendelijke oevers en opschonen van poelen biedt niet alleen plaatselijk kansen aan de flora en fauna maar draagt ook bij aan aan het goed ecologisch functioneren van de Goorloop.
Heeft u vragen, wilt u advies over ecologische verbindingszones of direct een offerte aanvragen? Mail dan naar erik@starobv.nl of bel 0492 – 450 161