specialist inbroedvrijhouden
Sinds januari 2016 bevestigen drie certificaten dat het managementsysteem van Staro voldoet aan de kwaliteitseisen die door VCA-petrochemie, ISO9001 en MVO Prestatieladder worden gesteld. We zijn daar trots op. Het managementsysteem op basis waarvan de certificaten zijn afgegeven ons om duurzaam, veilig en kwalitatief hoogstaand te werken.
In Nederland is de bescherming van natuurwaarden geregeld in de Wet natuurbescherming. Deze wet regelt de bescherming van soorten, gebieden en houtopstanden. Voor broedvrij houden is vooral categorie 1 van belang: Alle van nature in Nederland in het wild levende vogels, beschermd volgens het beschermingsregime van de Europese Vogelrichtlijn. Voor alle in het wild levende planten en dieren, ook niet beschermde soorten, geldt de zorgplicht.
Een broedende vogel mag niet verstoord worden en zijn nest en eieren mogen niet verwijderd of verplaatst worden volgens nederlandse wet- en regelgeving. Dit kan conflicten geven met geplande werkzaamheden. In een terrein dat druk bezocht wordt door honkvaste kolonievogels betekent dit een behoorlijk risico voor de voortgang van de werkzaamheden. Gelukkig staat de wet toe dat een gebied broedvrij gehouden wordt.
Opdracht
Staro Natuur en buitengebied heeft in Heumen dassenonderzoek uitgevoerd. Doel van het onderzoek was het in kaart brengen van de dassenactiviteit in een geluidswal van de A73. De interesse van de opdrachtgever ging met name uit naar de mogelijke aanwezigheid van een kraamburcht in de geluidswal.
Aanpak
Ten eerste zijn de aanwezige dassenpijpen in kaart gebracht. Vervolgens is onderzocht waar de recent belopen wissels en dassenpijpen zich bevinden. Bij deze recent belopen wissels en dassenpijpen heeft vervolgens onderzoek plaatsgevonden met cameravallen. Dit onderzoek is uitgevoerd in het voorjaar en strekte zich uit over een periode van anderhalve maand. Tijdens dit onderdeel van het dassenonderzoek zijn de camera’s op meerdere locaties geplaatst. Zo is een compleet beeld verkregen van de dassenactiviteit op de geluidswal. De cameravallen zijn wekelijks uitgelezen. Aan de hand van de beelden is beoordeeld of de camera’s verplaatst dienden te worden.
Resultaat
Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat van de 27 aangetroffen dassenpijpen er 8 pijpen recent belopen waren. Bij deze pijpen zijn slechts op drie locaties dassen op camerabeeld vastgelegd. Van twee pijpen is geconstateerd dat deze gebruikt worden door een vos. Uit de opnamen is duidelijk geworden dat er zich geen kraamburchten bevinden binnen het onderzoeksgebied.