specialist inbroedvrijhouden
Sinds januari 2016 bevestigen drie certificaten dat het managementsysteem van Staro voldoet aan de kwaliteitseisen die door VCA-petrochemie, ISO9001 en MVO Prestatieladder worden gesteld. We zijn daar trots op. Het managementsysteem op basis waarvan de certificaten zijn afgegeven ons om duurzaam, veilig en kwalitatief hoogstaand te werken.
In Nederland is de bescherming van natuurwaarden geregeld in de Wet natuurbescherming. Deze wet regelt de bescherming van soorten, gebieden en houtopstanden. Voor broedvrij houden is vooral categorie 1 van belang: Alle van nature in Nederland in het wild levende vogels, beschermd volgens het beschermingsregime van de Europese Vogelrichtlijn. Voor alle in het wild levende planten en dieren, ook niet beschermde soorten, geldt de zorgplicht.
Een broedende vogel mag niet verstoord worden en zijn nest en eieren mogen niet verwijderd of verplaatst worden volgens nederlandse wet- en regelgeving. Dit kan conflicten geven met geplande werkzaamheden. In een terrein dat druk bezocht wordt door honkvaste kolonievogels betekent dit een behoorlijk risico voor de voortgang van de werkzaamheden. Gelukkig staat de wet toe dat een gebied broedvrij gehouden wordt.
Opdracht
Staro Natuur en Buitengebied voert dit jaar, in opdracht van Natuurmonumenten, een broedvogelinventarisatie uit in het Bergherbos (provincie Gelderland). Deze inventarisatie wordt uitgevoerd om de ecologische ontwikkeling in het gebied te volgen en om verantwoording af te leggen voor de Subsidieregeling Natuur en Landschap (SNL). Het is voor het eerst dat het gehele, 1313 hectare grote, Bergherbos geïnventariseerd zal worden op broedvogels. In het verleden zijn al enkele losse plots in het Bergherbos geïnventariseerd op broedvogels.
Aanpak
Tijdens de inventarisatie worden zowel kwalificerende soorten voor de SNL-monitoring gekarteerd als soorten die door Natuurmonumenten als belangrijk gezien worden. Om een goede vergelijking te kunnen maken met eerdere inventarisatiegegevens zal volgens dezelfde methodiek gewerkt worden als eerder uitgevoerde inventarisaties. Er worden zeven ochtendrondes en één avondronde uitgevoerd.
Resultaat
Tijdens de eerste twee inventarisatieronden zijn al bijzondere soorten waargenomen als middelste bonte specht en raaf. Uiteindelijk worden de in 2017 verzamelde gegevens vergeleken met gegevens van eerdere jaren, wat een beeld geeft van de populatieontwikkeling in het gebied. Daarnaast kunnen deze gegevens gebruikt worden om het beheer van het gebied te optimaliseren.