specialist inbroedvrijhouden
Sinds januari 2016 bevestigen drie certificaten dat het managementsysteem van Staro voldoet aan de kwaliteitseisen die door VCA-petrochemie, ISO9001 en MVO Prestatieladder worden gesteld. We zijn daar trots op. Het managementsysteem op basis waarvan de certificaten zijn afgegeven ons om duurzaam, veilig en kwalitatief hoogstaand te werken.
In Nederland is de bescherming van natuurwaarden geregeld in de Wet natuurbescherming. Deze wet regelt de bescherming van soorten, gebieden en houtopstanden. Voor broedvrij houden is vooral categorie 1 van belang: Alle van nature in Nederland in het wild levende vogels, beschermd volgens het beschermingsregime van de Europese Vogelrichtlijn. Voor alle in het wild levende planten en dieren, ook niet beschermde soorten, geldt de zorgplicht.
Een broedende vogel mag niet verstoord worden en zijn nest en eieren mogen niet verwijderd of verplaatst worden volgens nederlandse wet- en regelgeving. Dit kan conflicten geven met geplande werkzaamheden. In een terrein dat druk bezocht wordt door honkvaste kolonievogels betekent dit een behoorlijk risico voor de voortgang van de werkzaamheden. Gelukkig staat de wet toe dat een gebied broedvrij gehouden wordt.
Opdracht
Vencomatic heeft in Eersel een nieuw modern bedrijfspand gerealiseerd die het duurzaamheidscertificaat “BREEAM-NL Outstanding” heeft gekregen. Hiervoor heeft Vencomatic op de verschillende onderdelen van het BREEAM systeem, punten verzameld. Staro Natuur en Buitengebied heeft op het gebied van ecologie en landschap zorg gedragen voor het behalen van de punten op de onderdelen LE 3 en LE 4.
Aanpak
Om te zorgen dat Vencomatic alle punten voor de betreffende onderdelen zou behalen zijn er om te beginnen een aantal noodzakelijke flora- en faunaonderzoeken uitgevoerd in het kader van de Flora- en faunawet. Daarnaast is er een ecologisch werkprotocol opgesteld. Hierin staat beschreven hoe voor en tijdens de bouw gewerkt dient worden. Op deze manier wordt de natuurwetgeving in acht genomen en kan de impact op de reeds voorkomende flora en fauna tot het minimale beperkt worden. Tijdens de bouw zijn de onderdelen uit het werkprotocol gecontroleerd en beoordeeld. Staro Natuur en buitengebied heeft aanbevelingen opgesteld voor het optimaliseren van de natuurwaarden op en om het terrein van de Venco Campus. Hierna is er een beheerplan opgesteld om de natuurwaarden ook in de toekomst te garanderen.
Resultaat
Alle opgestelde documenten zijn gebundeld en samengevat in een natuurrapportage. Hier zijn tevens alle onderdelen beoordeeld op basis van de gestelde criteria en de daadwerkelijke uitvoering tijdens de controlemomenten. Ook is er een advies gegeven aan de BREEAM auditor om aan te geven hoeveel punten er behaald zijn op de onderdelen LE 3 en LE 4. Het Ecologische deel van het BREEAM heeft er toe geleid dat:
+ Er 10 vleermuiskasten zijn ingebouwd in de houten
gevelbetimmering van het gebouw.
+ Er een ijsvogelvoorziening is geplaatst in de oever van ’t Biesven.
+ Er speciaal rekening is gehouden met vleermuizen bij de
plaatsing van de buitenverlichting en dat er speciale
vleermuisvriendelijke verlichting is toegepast.
+ Er flauwe oevers en landhabitat is gerealiseerd voor
amfibieën.
+ Er een insectenwand is gemaakt voor onder andere
solitaire bijen en wespen.
+ Er ruimte is gemaakt in de oeverzone voor riet en
oeverbeplanting als nestlocatie voor riet en watervogels.
+ Er een steenuilenkast is geplaatst op een rustig deel van
het terrein.