specialist inbroedvrijhouden
Sinds januari 2016 bevestigen drie certificaten dat het managementsysteem van Staro voldoet aan de kwaliteitseisen die door VCA-petrochemie, ISO9001 en MVO Prestatieladder worden gesteld. We zijn daar trots op. Het managementsysteem op basis waarvan de certificaten zijn afgegeven ons om duurzaam, veilig en kwalitatief hoogstaand te werken.
In Nederland is de bescherming van natuurwaarden geregeld in de Wet natuurbescherming. Deze wet regelt de bescherming van soorten, gebieden en houtopstanden. Voor broedvrij houden is vooral categorie 1 van belang: Alle van nature in Nederland in het wild levende vogels, beschermd volgens het beschermingsregime van de Europese Vogelrichtlijn. Voor alle in het wild levende planten en dieren, ook niet beschermde soorten, geldt de zorgplicht.
Een broedende vogel mag niet verstoord worden en zijn nest en eieren mogen niet verwijderd of verplaatst worden volgens nederlandse wet- en regelgeving. Dit kan conflicten geven met geplande werkzaamheden. In een terrein dat druk bezocht wordt door honkvaste kolonievogels betekent dit een behoorlijk risico voor de voortgang van de werkzaamheden. Gelukkig staat de wet toe dat een gebied broedvrij gehouden wordt.
Opdracht
Natuurmonumenten heeft aan Staro Natuur en Buitengebied gevraagd de bosstructuur gedetailleerd in kaart te brengen. Natuurmonumenten is een ambitieuze beheerder die het behoud en de ontwikkeling van natuurwaarden voorop heeft staan. Het volgen van de resultaten van beheerbeslissingen is daarbij belangrijk. Monitoring van bedoelde en onbedoelde ontwikkelingen in de terreinen is een goede manier om lessen te trekken en het beheer waar nodig bij te sturen.
In het Wijffelterbroek staat Natuurmonumenten op het punt om de hydrologie aan te passen en het areaal natuurbegrazing uit te breiden. Het is een uitgelezen kans om juist nu een aantal zaken in beeld te brengen. Zo kunnen later de effecten van het gewijzigde beheer goed gemeten en geëvalueerd worden.
Aanpak
De bosstructuurkartering brengt per hectometerhok op gestandaardiseerde wijze de verschillende vegetatielagen in beeld, waarbij ook de kruidlaag niet vergeten wordt. Aanvullend worden gegevens opgenomen over diktes van de bomen en dood hout en wordt per hectometerhok een foto gemaakt. De set van op te nemen gegevens is zodanig samengesteld dat de inventarisatie tevens te gebruiken is in het kader van de SNL-monitoring.