specialist inbroedvrijhouden
Sinds januari 2016 bevestigen drie certificaten dat het managementsysteem van Staro voldoet aan de kwaliteitseisen die door VCA-petrochemie, ISO9001 en MVO Prestatieladder worden gesteld. We zijn daar trots op. Het managementsysteem op basis waarvan de certificaten zijn afgegeven ons om duurzaam, veilig en kwalitatief hoogstaand te werken.
In Nederland is de bescherming van natuurwaarden geregeld in de Wet natuurbescherming. Deze wet regelt de bescherming van soorten, gebieden en houtopstanden. Voor broedvrij houden is vooral categorie 1 van belang: Alle van nature in Nederland in het wild levende vogels, beschermd volgens het beschermingsregime van de Europese Vogelrichtlijn. Voor alle in het wild levende planten en dieren, ook niet beschermde soorten, geldt de zorgplicht.
Een broedende vogel mag niet verstoord worden en zijn nest en eieren mogen niet verwijderd of verplaatst worden volgens nederlandse wet- en regelgeving. Dit kan conflicten geven met geplande werkzaamheden. In een terrein dat druk bezocht wordt door honkvaste kolonievogels betekent dit een behoorlijk risico voor de voortgang van de werkzaamheden. Gelukkig staat de wet toe dat een gebied broedvrij gehouden wordt.
Opdracht
Sinds 1999 is Staro Natuur en Buitengebied de vaste adviseur van de gemeente Boxmeer bij het bosbeheer. Sinds dat jaar:
+ verzorgen we de werkplanning
+ sturen we de beheermaatregelen aan
+ blessen we de dunningen
+ organiseren we de houtoogst
+ verzorgen we de communicatie
Aanpak
Jaarlijks wordt er een werkplan opgesteld. Het beheerplan is daarbij de belangrijkste leidraad. Aan de hand van het door de gemeente geaccordeerde werkplan voert Staro Natuur en Buitengebied de geplande werkzaamheden uit. Sinds 2011 helpt een enthousiaste groep vrijwilligers mee bij het onderhoud van het bijzondere jeneverbesstruweel, het onderhoud van de heide en de prunusbestrijding. Andere werkzaamheden worden uitbesteed en aangestuurd.
Resultaat
Doordat de doelen voor het bos meetbaar en evalueerbaar zijn gemaakt kan goed geëvalueerd worden wat het succes van het bosbeheer is. Uit een evaluatie uit 2009 blijkt dat in acht jaar:
+ het aantal territoria van broedvogels met 34% is toegenomen
+ het volumeaandeel inheems loofhout is gestegen van 14% naar 19%
+ het aandeel gemengd bos is toegenomen van 43% naar 56%
+ het volumeaandeel staand dood hout gestegen is van 0,6% naar 4%
+ het volumeaandeel van bomen dikker dan 40 cm is gestegen van 6% naar 19%