specialist inbroedvrijhouden
Sinds januari 2016 bevestigen drie certificaten dat het managementsysteem van Staro voldoet aan de kwaliteitseisen die door VCA-petrochemie, ISO9001 en MVO Prestatieladder worden gesteld. We zijn daar trots op. Het managementsysteem op basis waarvan de certificaten zijn afgegeven ons om duurzaam, veilig en kwalitatief hoogstaand te werken.
In Nederland is de bescherming van natuurwaarden geregeld in de Wet natuurbescherming. Deze wet regelt de bescherming van soorten, gebieden en houtopstanden. Voor broedvrij houden is vooral categorie 1 van belang: Alle van nature in Nederland in het wild levende vogels, beschermd volgens het beschermingsregime van de Europese Vogelrichtlijn. Voor alle in het wild levende planten en dieren, ook niet beschermde soorten, geldt de zorgplicht.
Een broedende vogel mag niet verstoord worden en zijn nest en eieren mogen niet verwijderd of verplaatst worden volgens nederlandse wet- en regelgeving. Dit kan conflicten geven met geplande werkzaamheden. In een terrein dat druk bezocht wordt door honkvaste kolonievogels betekent dit een behoorlijk risico voor de voortgang van de werkzaamheden. Gelukkig staat de wet toe dat een gebied broedvrij gehouden wordt.
Opdracht
De bossen en lanen rond kasteel Croy zijn een belangrijk onderdeel van het cultuurhistorisch landschap. De stichting die de verantwoordelijkheid heeft over het beheer van Landgoed Croy vindt het belangrijk om te weten of de bomen gezond zijn en geen gevaar opleveren voor recreanten. Mede in het kader van de zorgplicht is aan Staro Natuur en Buitengebied gevraagd een boomveiligheidscontrole uit te voeren.
Aanpak
De visuele boomveiligheidscontrole VTA (Visual Tree Assessment) is uitgevoerd bij zowel individuele laanbomen als in bosranden. De bosranden en de jongere laanstructuren zijn als lijnvormige objecten in kaart gebracht en geïnspecteerd. Van de oudere laanstructuren zijn de afzonderlijke bomen met GPS ingemeten en zijn eventuele conditionele- en structuurproblemen in kaart gebracht. Alle gegevens zijn met een veldcomputer in een Geografisch Informatie Systeem (GIS) vastgelegd. Vervolgens zijn de gegevens voor de opdrachtgever verwoord in een heldere rapportage met tabellen en kaarten die inzichtelijk maken waar zich risicovolle situaties voordoen.
Resultaat
Aan de hand van de uitgevoerde visuele boomveiligheidscontrole kunnen beheermaatregelen worden gepland om de bestaande risico’s weg te nemen. Deze beheermaatregelen zijn inmiddels volgens planning uitgevoerd. De uitbesteding van dit werk en het toezicht op het werk is eveneens door Staro Natuur en Buitengebied verzorgd.