specialist inbroedvrijhouden
Sinds januari 2016 bevestigen drie certificaten dat het managementsysteem van Staro voldoet aan de kwaliteitseisen die door VCA-petrochemie, ISO9001 en MVO Prestatieladder worden gesteld. We zijn daar trots op. Het managementsysteem op basis waarvan de certificaten zijn afgegeven ons om duurzaam, veilig en kwalitatief hoogstaand te werken.
In Nederland is de bescherming van natuurwaarden geregeld in de Wet natuurbescherming. Deze wet regelt de bescherming van soorten, gebieden en houtopstanden. Voor broedvrij houden is vooral categorie 1 van belang: Alle van nature in Nederland in het wild levende vogels, beschermd volgens het beschermingsregime van de Europese Vogelrichtlijn. Voor alle in het wild levende planten en dieren, ook niet beschermde soorten, geldt de zorgplicht.
Een broedende vogel mag niet verstoord worden en zijn nest en eieren mogen niet verwijderd of verplaatst worden volgens nederlandse wet- en regelgeving. Dit kan conflicten geven met geplande werkzaamheden. In een terrein dat druk bezocht wordt door honkvaste kolonievogels betekent dit een behoorlijk risico voor de voortgang van de werkzaamheden. Gelukkig staat de wet toe dat een gebied broedvrij gehouden wordt.
Opdracht
Ieder jaar weer blest Staro Natuur en Buitengebied diverse terreinen voor Defensie. Dit varieert van de grotere oefenterreinen als Weerter- en Budelerbergen en de Oirschotsche heide tot kleinere terreinen en vliegvelden. Defensie streeft naar een natuurlijker bos met voornamelijk inheemse soorten en een gevarieerde bosstructuur.
Aanpak
De wensen van Defensie zijn helder vertaald in een blesinstructie. Met deze blesinstructie en onze vakkennis worden de dunningen gemarkeerd. Soms zijn er specifieke eisen die verband houden met veiligheid op bivakterreinen en brandveiligheid. In andere gevallen wordt met het blessen specifiek gelet op de ontwikkeling van het habitat van vogelrichtlijnsoorten als nachtzwaluw, roodborsttapuit en boomleeuwerik. Binnen de Weerter- en Budelerbergen is dit succesvol gebleken. Na het blessen worden de gegevens verwerkt tot heldere lijsten waarin per opstand de verwachte houtopbrengst is weergegeven. Deze lijsten worden gebruikt bij de latere verkoop.
Resultaat
Jaarlijks wordt tussen de 100 en 200 hectare geblest. De gebleste bomen worden geteld en per soort wordt de gemiddelde diameter en hoogte genoteerd. Met deze gegevens wordt het te oogsten volume bepaald. De blesser noteert tevens alle zaken die van belang zijn voor ecologie en recreatie. Deze gegevens worden gebruikt voor de werkinstructie voor de houthandelaar en de gedragscode zorgvuldig bosbeheer. In veel terreinen is een flinke verbetering van de bosstructuur en het functioneren van het bos duidelijk waar te nemen.