specialist inbroedvrijhouden
Sinds januari 2016 bevestigen drie certificaten dat het managementsysteem van Staro voldoet aan de kwaliteitseisen die door VCA-petrochemie, ISO9001 en MVO Prestatieladder worden gesteld. We zijn daar trots op. Het managementsysteem op basis waarvan de certificaten zijn afgegeven ons om duurzaam, veilig en kwalitatief hoogstaand te werken.
In Nederland is de bescherming van natuurwaarden geregeld in de Wet natuurbescherming. Deze wet regelt de bescherming van soorten, gebieden en houtopstanden. Voor broedvrij houden is vooral categorie 1 van belang: Alle van nature in Nederland in het wild levende vogels, beschermd volgens het beschermingsregime van de Europese Vogelrichtlijn. Voor alle in het wild levende planten en dieren, ook niet beschermde soorten, geldt de zorgplicht.
Een broedende vogel mag niet verstoord worden en zijn nest en eieren mogen niet verwijderd of verplaatst worden volgens nederlandse wet- en regelgeving. Dit kan conflicten geven met geplande werkzaamheden. In een terrein dat druk bezocht wordt door honkvaste kolonievogels betekent dit een behoorlijk risico voor de voortgang van de werkzaamheden. Gelukkig staat de wet toe dat een gebied broedvrij gehouden wordt.
Opdracht
Om de kwaliteit van een deel van de Utrechtse Heuvelrug te bepalen is in opdracht van Staatsbosbeheer een inventarisatie uitgevoerd. Als onderdeel van de SNL-monitoring zijn vogels en insecten in beeld gebracht die die strenge eisen stellen aan het habitat waarin ze voorkomen. Het aantreffen van deze soorten binnen een gebied zegt veel over de kwaliteit van het gebied.
Aanpak
Een vlakdekkende kartering van de kwalificerende soorten binnen het gebied geeft een goed beeld van hoe het met de kwaliteit gesteld is. Tijdens de inventarisaties heeft Staro Natuur en Buitengebied zowel kwalificerende soorten volgens de SNL-monitoring gekarteerd als soorten die door Staatsbosbeheer als belangrijk gezien worden. In het vroege voorjaar is gestart met de monitoring van broedvogels. In de zomer zijn ook dagvlinders, libellen, sprinkhanen en krekels in beeld gebracht.
Resultaat
Tijdens de monitoring van de verschillende soortgroepen zijn bijzondere soorten waargenomen. De meest bijzondere en opvallende soorten waren bosuil, raaf, nachtzwaluw, grauwe klauwier, heideblauwtje, oranje luzernevlinder, zwervende heidelibel, vuurlibel, venwitsnuitlibel, zoemertje, sikkelsprinkhaan en heidesabelsprinkhaan.
De rapportages rapporten geven een helder beeld van de voorkomende soorten en kunnen gebruikt worden om het beheer te optimaliseren en in de toekomst de populatieontwikkeling te volgen.
Heeft u vragen, wilt u advies over SNL-monitoring of direct een offerte aanvragen? Mail dan naar eric@starobv.nl of bel 0492 – 450 161