specialist inbroedvrijhouden
Sinds januari 2016 bevestigen drie certificaten dat het managementsysteem van Staro voldoet aan de kwaliteitseisen die door VCA-petrochemie, ISO9001 en MVO Prestatieladder worden gesteld. We zijn daar trots op. Het managementsysteem op basis waarvan de certificaten zijn afgegeven ons om duurzaam, veilig en kwalitatief hoogstaand te werken.
In Nederland is de bescherming van natuurwaarden geregeld in de Wet natuurbescherming. Deze wet regelt de bescherming van soorten, gebieden en houtopstanden. Voor broedvrij houden is vooral categorie 1 van belang: Alle van nature in Nederland in het wild levende vogels, beschermd volgens het beschermingsregime van de Europese Vogelrichtlijn. Voor alle in het wild levende planten en dieren, ook niet beschermde soorten, geldt de zorgplicht.
Een broedende vogel mag niet verstoord worden en zijn nest en eieren mogen niet verwijderd of verplaatst worden volgens nederlandse wet- en regelgeving. Dit kan conflicten geven met geplande werkzaamheden. In een terrein dat druk bezocht wordt door honkvaste kolonievogels betekent dit een behoorlijk risico voor de voortgang van de werkzaamheden. Gelukkig staat de wet toe dat een gebied broedvrij gehouden wordt.
Opdracht
Op korte termijn zijn onderhoudswerkzaamheden aan de sluis in Belfeld gepland waardoor Staro Natuur en Buitengebied is ingehuurd door BTL Advies om de vistrap bij de sluis in Belfeld af te vissen.
Aanpak
Met het benodigde materiaal waaronder pomp, elektrovisapparaat, netten, schepnetten, emmers en watertank is Staro Natuur en Buiten gestart met het afvissen van de vistrap bij de stuw in Belfeld. De vistrap wordt leeggevangen met behulp van een draagbaar elektrovisapparaat. Hierbij wordt een negatieve pool in het water gehangen en bevindt zich in het schepnet een positieve pool. Er wordt stroom gegenereerd waardoor de vissen tijdelijk verdoofd raken en richting de positieve pool getrokken worden. De afgevangen vissen worden gedetermineerd en in een watertank geplaatst waar ze kunnen bijkomen. Vervolgens worden de vissen in de nabije omgeving weer uitgezet.
Voor het een filmpje van het elektrovissen in de vistrap klik hier.
Resultaat
Tijdens het afvissen met het elektrovisapparaat zijn in de vistrap minstens 17 vissoorten aangetroffen. De meest voorkomende waren rietvoorn, blankvoorn, baars, paling, snoekbaars, vetje en zwartbekgrondel.