De gemeente Boxtel is een groene gemeente met bijzondere natuurgebieden, planten, dieren en heeft een rijke cultuurhistorie. Om de belevingswaarde te versterken plaatst Boxtel informatiepanelen over de natuurwaarden en cultuurhistorische waarden van de ecologische verbindingszones. Staro Natuur en Buitengebied heeft drie informatiepanelen ontworpen en geleverd. Daarnaast heeft Staro een concept ontwikkeld voor bundeling van de grote diversiteit aan informatieborden.
Blauwhoefseloop
De ecologische verbindingszone Blauwhoefseloop slingert tussen oude beemden (hooilanden) en bolle akkers waaronder de in de middeleeuwen ontgonnen Vorstakkers. De restanten van deze bolle akkers zijn duidelijk zichtbaar in het landschap en de rand van het beekdal wordt gemarkeerd door steilranden. Het kleinschalige landschap kent op korte afstand door accenten in hoogteligging grote verschillen in het landschap: er zijn graslanden, moerassen, wateren, struwelen en bossen. Het is een leefgebied van veel verschillende planten- en diersoorten met als opvallende verschijning de grauwe klauwier (lokale naam: Heggespelder), doelsoort van de gemeente Boxtel. Bij deze ecologische verbindingszone zijn twee informatiepanelen geplaatst. Op één van de borden van de gemeente Boxtel is een tekst over vlechtheggen uit een pachtcontract van 1596 van de Kartuizers van Vught opgenomen. Hieruit blijkt dat destijds vlechtheggen in dit gebied voorkwamen. Een mooi accent in het landschap dat de gemeente weer opnieuw onder de aandacht wil brengen.
Duits Lijntje
Het derde informatiepaneel is ontwikkeld voor de ecologische verbindingszone Duits Lijntje en is geplaatst op een plek die vervlogen tijden uitstraalt: station Liempde in Kasteren. Dit is een knooppunt van bezienswaardigheden, recreatieve routes en natuur. Het Duits Lijntje is een unieke oost-west verbinding die als een groene gordel natuurgebieden in Brabant en Limburg met elkaar verbindt. Vanwege de hooggelegen spoordijk biedt deze ecologische verbindingszone ruimte voor planten en dieren die niet van het natte beekdallandschap met haar poelen, graslanden, hagen en hoogstamboomgaarden houden. Het Duits Lijntje verbindt de droge leefgebieden van onder andere hazelworm, steenuil, das en kleine ijsvogelvlinder. Rond voormalig station Liempde stonden al diverse informatieborden. Om te voorkomen dat een oerwoud van borden ontstond heeft Staro Natuur en Buitengebied naast een informatiepaneel ook een bundeling van informatiepanelen gerealiseerd. De borden van wandelroutenetwerk Het Groene Woud, fietsroutenetwerk Noord-Brabant, het Duits Lijntje en de ecologische verbindingszone zijn gebundeld tot een vierhoek van informatieborden. Overzichtelijk voor iedereen! Hierbij is ook rekening gehouden met de veiligheid van de weggebruiker door te kijken naar de overzichtelijkheid van het kruispunt en de meest geschikte plek van de borden.
De rol van Staro Natuur en Buitengebied binnen deze opdracht:
+ onderzoek naar natuurwaarden en cultuurhistorische betekenis van de ecologische verbindingszones
+ schrijven teksten voor informatiepanelen
+ ontwerp informatieborden
+ coördinatie drukwerk en realisatie borden en palen
+ zorg dragen voor plaatsing borden in het veld